1 april 2014

To Catch a Thief (1955)

Huvudroller: Cary Grant, Grace Kelly, Jessie Royce Landis, John Williams
Regissör: Alfred Hitchcock
Producent: Alfred Hitchcock
Manus: John Michael Hayes, efter en roman av David Dodge
Musik: Lyn Murray
Foto: Robert Burks
Studio: Paramount Pictures
Premiär: 5 augusti 1955
Svensk titel: Ta fast tjuven!

To Catch a Thief var, som jag nämnde i inlägget om Rear Window, Grace Kellys tredje (och sista) samarbete med Alfred Hitchcock. För Cary Grant (enligt regissören "the only actor I ever loved in my whole life") var filmen den tredje av fyra ihop med Hitchcock; de övriga var Suspicion (med Joan Fontaine, Oscarsbelönad för sin roll), Notorious (med Ingrid Bergman) samt mästerverket North by Northwest (med Eva Marie Saint och James Mason).
Cary Grant spelar en pensionerad juveltjuv, "The Cat", som blir misstänkt för att vara åter på brottets bana efter att en rad spektakulära juvelstölder skett på franska rivieran, där han också dragit sig tillbaka. Han bestämmer sig för att bevisa sin oskuld genom att försöka få fast tjuven själv. Grace Kelly spelar en ung kvinna som tillsammans med sin välbärgade mor vistas på rivieran och får kontakt med The Cat. Romantik och gemensam jakt på tjuven följer...
Denna film är Hitchcock på myshumör. To Catch a Thief ska vara en romantisk thriller - och javisst, romantisk är den ju. Grant och Kelly hittar en laddning mellan sig, Grant är tillbakalutad och aningen loj medans Kelly är mer lekfull, och det finns absolut en smygande passion där. Men thriller? Nja, jag vet inte. Det är sofistikerat, snyggt och välfotat (en Oscar tillföll just Robert Burks bakom kameran), men tyvärr inte särskilt spännande. Lite segt, är jag ledsen att behöva säga.
Men väldigt tjusigt.
Betyg: 3/5



1 kommentar:

  1. Instämmer, jag skulle inte heller kalla denna film för thriller. Men visst ligger det en spänning i att man inte vet vem, förrän på slutet, som gjort stölderna? Man spekulerar hela filmen igenom, är det The Cat som är på gång igen eller är det någon annan? Nu ska jag inte avslöja vem det är, men där ligger spänningen i filmen tycker jag (förutom den romantiska spänningen som också finns). Fina miljöbilder kan tilläggas.
    /Kickan

    SvaraRadera