30 april 2014

Laura (1944)

Huvudroller: Gene Tierney, Dana Andrews, Clifton Webb, Vincent Price
Regissör: Otto Preminger
Producent: Otto Preminger
Manus: Jay Dratler, Samuel Hoffenstein, Elizabeth Reinhardt, efter en roman av Vera Caspary
Musik: David Raksin
Foto: Joseph LaShelle
Studio: 20th Century Fox
Premiär: 11 oktober 1944
Svensk titel: Laura

En rosad och klassisk film noir som brukar omnämnas som en av de bättre filmerna som gjorts inom denna genre. Den var en stor publiksuccé när det begav sig.
Dana Andrews spelar en cynisk kriminalkommisarie som utreder mordet på den framgångsrika reklamchefen Laura Hunt (Gene Tierney). Han förhör bl.a. hennes karismatiske mentor, en känd tidningskolumnist och tillika dandy (Clifton Webb) och hennes tilltänkte make, en parasiterande playboy (Vincent Price), och ju mer tid han tillbringar i kvinnans våning desto mer finner han sig uppslukad av - och förälskad i -  hennes porträtt som hänger på väggen...
Laura är en film med många förtjänster. Fotot (Oscarsbelönat) är fint och film noir-suggestivt, musiken är vackert känslosam och minnesvärd och stämningen överlag väldigt typisk för denna genre, med den cyniske mordutredaren, de väloljade replikerna och storyns snabba vändningar. Men framför allt är det skådespelarnas film. De fyra huvudaktörerna är verkligen väl valda för sina respektive roller, och i synnerhet Clifton Webb är sevärd. Hans excentriske dandy fångar betraktaren på bråkdelen av en sekund när han kommer i bild, med sina syrliga och välformulerade repliker, sina manér och sin med små men effektiva medel utmejslade karaktär.
Man kan se Laura enbart för hans skull. Men de övriga huvudrollsinnehavarna är mycket bra och fulla av utstrålning även de.
Dana Andrews och Gene Tierney spelade tillsammans i flera filmer; bl.a. spionthrillern The Iron Curtain (1948) och Where the Sidewalk Ends (1950) - ytterligare en film noir av regissören bakom Laura, Otto Preminger.
Betyg: 4/5




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar