25 april 2014

Roman Holiday (1953)

Huvudroller: Audrey Hepburn, Gregory Peck, Eddie Albert, Hartley Power
Regissör: William Wyler
Producent: William Wyler
Manus: Dalton Trumbo, Ian McLellan Hunter, John Dighton, efter en story av Dalton Trumbo
Musik: Georges Auric, Victor Young
Foto: Henri Alekan, Franz Planer
Studio: Paramount Pictures
Premiär: 27 augusti 1953
Svensk titel: Prinsessa på vift

En romantisk komedi av finaste märke, en film som verkligen lever upp till detta utslitna epitet på allra bästa sätt.
Audrey Hepburn spelar en prinsessa från ett ospecificerat europeiskt land, på statsbesök i Rom. Hon känner sig fängslad av alla plikter och krav och sitt hektiska schema och ger sig ut på egen hand för att få känna friheten och upptäcka Rom. Gregory Peck spelar en amerikansk reporter som är stationerad på en nyhetsbyrå i Den Eviga Staden. Självklart blir det så att prinsessans och reporterns vägar korsas...
Denna roll var inte Audrey Hepburns första, men väl den första av någon egentlig betydelse. Och vilken betydelse den fick - detta blev inte bara hennes genombrott, utan också ett Oscarsbelönat sådant! Gregory Peck var redan en stjärna; han hade bl.a. spelat mot Ingrid Bergman i Alfred Hitchcocks Spellbound, och gjort Oscarsnominerade insatser i familjefilmen The Yearling (med Jane Wyman), dramat Gentleman's Agreement och krigsfilmen Twelve O'Clock High.
Roman Holiday är en mycket charmig, rolig och varm film från en svunnen epok. Den har självklart Audrey Hepburns naturliga och okonstlade utstrålning i högsätet - den, och det mycket fina samspelet mellan henne och Gregory Peck. Deras personkemi är klockren, och det finkänsliga sätt på vilket de gestaltar sina roller gör upplevelsen av deras film (för den är verkligen deras) både charmfull och rörande. Eddie Albert är rolig som Pecks fotografkollega.
Audrey Hepburn och Gregory Peck blev livslånga vänner efter filmen, och när Hepburn gick bort 1993 framträdde Peck gråtande inför TV-kamerorna och citerade hennes favoritdikt "Unending Love" av Rabindranath Tagore.
Förutom Hepburn, så belönades även manuset och kostymdesignen med Oscarstatyetter.
Betyg: 4/5




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar