13 april 2014

His Girl Friday (1940)

Huvudroller: Cary Grant, Rosalind Russell, Ralph Bellamy, Gene Lockhart
Regissör: Howard Hawks
Producent: Howard Hawks
Manus: Charles Lederer, efter pjäsen The Front Page av Ben Hecht och Charles MacArthur
Musik: Sidney Cutner, Felix Mills
Foto: Joseph Walker
Studio: Columbia Pictures
Premiär: 11 januari 1940
Svensk titel: Det ligger i blodet

En verkligt klassisk screwballkomedi, som tar självklar plats i uppräkningen när man ska nämna några exempel på denna genre.
Regissören Howard Hawks var en mästare inom genren, men han var framgångsrik med en rad olika typer av filmer. Till hans övriga kända titlar hör exempelvis dramat Only Angels Have Wings med Cary Grant och Jean Arthur, westernfilmen Red River med John Wayne och Montgomery Clift och musikalkomedin Gentlemen Prefer Blondes med Marilyn Monroe.
Cary Grant spelar tidningsredaktören Walter Burns, som när han får reda på att hans exfru - och tillika stjärnreporter på tidningen - Hildy Johnson (Rosalind Russell) ska gifta om sig och bli hemmafru åt en träig försäkringstjänsteman gör allt han kan för att sabotera bröllopsplanerna. Han försöker få Hildy att stanna på tidningen och lockar med ett oemotståndligt scoop.
His Girl Friday är en välskriven komedi i högt tempo och med många färgstarka och roliga sidokaraktärer, men filmens verkliga stjärnor är naturligtvis Grant och Russell. Deras dialoger är som regelrätta dueller; rappa, kvicka, vitsiga och fyllda av humoristiska nyanser och härligt samspel. Mot slutet av filmen är tempot dem emellan så halsbrytande att man som åskådare nästan känner sig andfådd.
Rosalind Russell var en begåvad och mångsidig skådespelare vars karriär sträckte sig från tidigt 1930-tal ända fram till 1972 (hon avled i cancer 1976, blott 69 år gammal). Hon vann alla fem Golden Globe-priser för vilka hon var nominerad; ett rekord som delades med Meryl Streep och inte slogs förrän 2007 då Streep vann sin sjätte. Russell jobbade både på scenen och framför kameran, och förutom His Girl Friday så kan filmer som My Sister Eileen, Sister Kenny, Mourning Becomes Electra och Auntie Mame nämnas. Russell blev Oscarsnominerad för alla fyra rollerna.
(Förlagan, pjäsen The Front Page, kom även 1931 som film (med den titeln), regisserad av Lewis Milestone och med Adolphe Menjou och Pat O'Brien i huvudrollerna.)
His Girl Friday rekommenderas verkligen. En mycket underhållande film!
Betyg: 4/5



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar