8 april 2014

Going My Way (1944)

Huvudroller: Bing Crosby, Barry Fitzgerald, Risë Stevens, Frank McHugh
Regissör: Leo McCarey
Producent: Leo McCarey
Manus: Frank Butler, Frank Cavett, efter en story av Leo McCarey
Musik: James Van Heusen, Johnny Burke m.fl.
Foto: Lionel Lindon
Studio: Paramount Pictures
Premiär: 3 maj 1944
Svensk titel: Vandra min väg

Bing Crosby var inte bara en fantastisk sångare, utan även en klart begåvad skådespelare. Han belönades med en Oscar för sin huvudroll i Going My Way, och nominerades både för rollen i denna films uppföljare The Bells of Saint Mary's (med Ingrid Bergman) och The Country Girl (där Grace Kelly kammade hem en statyett). Annars är han givetvis också känd för Holiday Inn (med Fred Astaire), White Christmas (med Danny Kaye) och en rad musikkomedier tillsammans med Bob Hope.
Crosby spelar här en ung präst som får till uppdrag att ta över en församling från en äldre, etablerad kollega. Deras personligheter och ledarstilar krockar omgående med varandra, och den unge prästen får anstränga sig för att bli accepterad av församlingen. Crosby sjunger fem sånger i filmen, bl.a. den fina "Going My Way".
Barry Fitzgerald är mycket bra och rolig som den äldre prästen, hans komiska tajming är perfekt. Bing Crosby å sin sida gör ett varmt och ledigt porträtt av den yngre. Även i de mindre rollerna finns duktiga aktörer.
Filmen är som helhet både hjärtevärmande och rörande, och en fin humor finns där också. En filmupplevelse som man blir glad och varm av. Rekommenderas!
Förutom Crosbys Oscarstatyett, så fick Going My Way ytterligare sex stycken; bl.a. för bästa film, regi och manliga biroll (Fitzgerald).
Betyg: 4/5




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar