4 april 2014

The Lady from Shanghai (1947)

Huvudroller: Rita Hayworth, Orson Welles, Everett Sloane, Glenn Anders
Regissör: Orson Welles
Producent: Orson Welles
Manus: Orson Welles, William Castle, Charles Lederer, Fletcher Markle, efter romanen If I Die Before I Wake av Sherwood King
Musik: Heinz Roemheld
Foto: Charles Lawton Jr., Rudolph Maté, Joseph Walker
Studio: Columbia Pictures
Premiär: 24 december 1947
Svensk titel: Lady från Shanghai

Orson Welles spelar den irländske sjömannen Michael O'Hara som tar jobb på en yacht, tillhörande den vackra men hemlighetsfulla Elsa Bannister (Rita Hayworth) och hennes make, en handikappad brottmålsadvokat. Snart finner sig O'Hara indragen i en bisarr och komplex mordkomplott som även inkluderar yachtens färgstarka och besynnerliga passagerare...
Kritikern David Kehr har kallat The Lady from Shanghai för "the weirdest great movie ever made". Och ja, den är märklig. Det är en sak att storyn (avsiktligt av Welles?) är rörig och förvirrande, men framför allt så vilar det något drömskt, verklighetsfrämmande över filmen. Men samtidigt är den realistisk. Det är något med fotot, med kameravinklarna och hur man genom kameralinsen som betraktare närmar sig rollfigurerna... Karaktärerna är hårt realistiska, osnygga och bisarra, och storyn formligen badar i ironi, svart humor och en ganska ondskefull atmosfär - inget av detta var särskilt vanligt förekommande på vita duken vid 1940-talets mitt, och filmen floppade.
Något som av dåtidens biopublik också sågs som "kontroversiellt" var att Rita Hayworth för rollen lät klippa av sitt långa röda hår och blondera sin nya, korta frisyr... (Hayworth och Welles var ett äkta par (de gifte sig 1943) när filmen spelades in, men 1948 skilde de sig.)
Detta är bra film noir - det är nog helt enkelt så att tiden sedermera kommit ikapp The Lady from Shanghai. På ett positivt sätt.
Slutscenen är både klassisk och snygg. Welles irländska accent är mest konstig.
Betyg: 3/5



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar