7 mars 2014

The Maltese Falcon (1941)

Huvudroller: Humphrey Bogart, Mary Astor, Gladys George, Peter Lorre
Regissör: John Huston
Producent: Hal B. Wallis
Manus: John Huston, baserat på en roman av Dashiell Hammett
Musik: Adolph Deutsch
Foto: Arthur Edeson
Studio: Warner Bros.
Premiär: 3 oktober 1941
Svensk titel: Riddarfalken från Malta

En tidig film noir, och en både superb och klassisk sådan. Humphrey Bogart glänser i en av sina paradroller, privatdetektiven Sam Spade, i det första av flera lyckade samarbeten mellan honom och den sedermera legendariske regissören/manusförfattaren John Huston. De skulle bl.a. komma att göra filmer som The Treasure of the Sierra Madre (1948), Key Largo (1948) och The African Queen (1951) tillsammans.
Jakten på - och intrigerna och falskspelet kring - en mycket värdefull statyett föreställande en falk utgör filmens story. Hårdkokt atmosfär och ond bråd död ett par av ingredienserna. Sam Spade dras in i historien i samband med mordet på en kollega, och Mary Astor spelar den femme fatale som drar in honom i den.
Mary Astor började sin skådespelarkarriär som tonåring under stumfilmstiden, en karriär som toppades av en birolls-Oscar i The Great Lie (inspelad samma år som The Maltese Falcon). Hon spelade bl.a. mot Clark Gable och Jean Harlow i Red Dust 1932 och mot Claudette Colbert och Don Ameche i Midnight 1939, och skrev fem romaner. Hennes femme fatale i The Maltese Falcon spelas med passande desperation och är en perfekt motvikt till Bogarts coole detektiv.
Bogart gör sin Sam Spade med en klockren blandning av hårdhet och hjärta, en tuffing som varit med förr och som har tillgång till både skjutvapen och ett skarpt intellekt. Såväl smockan som den slipade repliken hänger i luften när Spade är närvarande.
Flera biroller är sevärda. Inte minst Peter Lorre förtjänar att nämnas för sin gestaltning av en svettig och bekymrad skurkfigur.
Betyg: 4/5



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar