4 mars 2014

Double Indemnity (1944)

Huvudroller: Barbara Stanwyck, Fred MacMurray, Edward G. Robinson, Jean Heather
Regissör: Billy Wilder
Producent: Buddy DeSylva, Joseph Sistrom
Manus: Billy Wilder, Raymond Chandler, efter en roman av James M. Cain
Musik: Miklós Rózsa
Foto: John F. Seitz
Studio: Paramount Pictures
Premiär: 6 september 1944
Svensk titel: Kvinna utan samvete

Film noir-milstolpen Double Indemnity är ett verk av mästerregissören Billy Wilder, som också gjorde klassiker som Sunset Boulevard med William Holden och Gloria Swanson, Some Like it Hot med Marilyn Monroe, Tony Curtis och Jack Lemmon och Ace in the Hole med Kirk Douglas.
En kvinna och hennes älskare går samman för att mörda hennes make och samtidigt tillskansa sig en ansenlig summa försäkringspengar. Men saker och ting går inte helt som planerat, och desperationen ökar i takt med att storyns huvudfigurer på varsitt håll börjar smida andra planer...
Detta är förstklassig film noir, med typiska ingredienser och hårdkokt atmosfär. Dialogen är rapp och knivskarp, Fred MacMurrays speakerröst klockren och aktörerna mycket bra.
Barbara Stanwyck är perfekt i sin roll - framförandets kombination av intagande karisma och sensualism och stigande desperation är imponerande. Fred MacMurray lyser inte lika självklart som Stanwyck, men han passar bra i rollen och gör en solid insats. Edward G. Robinson är rent briljant i sin biroll som snokande försäkringstjänsteman.
Det mest slående med Double Indemnity är att den är konstant spännande, från första till sista filmrutan. Hur många filmer kan man säga det om?
Rekommenderas å det ivrigaste.
Betyg: 4/5



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar