12 mars 2014

A Place in the Sun (1951)

Huvudroller: Montgomery Clift, Elizabeth Taylor, Shelley Winters, Anne Revere
Regissör: George Stevens
Producent: George Stevens
Manus: Michael Wilson, Harry Brown, baserat på romanen An American Tragedy av Theodore Dreiser och pjäsen med samma namn av Patrick Kearney
Musik: Franz Waxman
Foto: William C. Mellor
Studio: Paramount Pictures
Premiär: 14 augusti 1951
Svensk titel: En plats i solen

Det fanns något svårgripbart i Montgomery Clifts ansikte som på vita duken signalerade en desperation och känsla av stundande undergång. Han kunde gestalta ett lidande, ett behövande, i princip genom att bara visa sig. Men på samma gång fanns en oroande aning om att saker och ting inte på något vis kunde sluta väl för honom.
Den känslan uppenbarar sig relativt omgående i den här filmen.
A Place in the Sun är, namnet till trots, ett mycket mörkt drama. Montgomery Clift spelar en ung fattig man som vill arbeta sig upp på en rik släktings fabrik. Han träffar en flicka som också jobbar på fabriken och de inleder ett förhållande, men ynglingens ambitioner att ta sig in i societeten gör att han snart nästlar in sig själv i ett ödesdigert triangeldrama. Detta får fasansfulla konsekvenser.
Clift gör ett säkert porträtt av sin rollfigur, men Shelley Winters som hans plågade fästmö är minst lika, om inte mer, minnesvärd. Hon bär karaktärens känslor utanpå skinnet och det gör ont att följa hennes resa genom berättelsen. En stark rolltolkning.
Filmen är tragisk men mycket sevärd. Den belönades med sex Oscars, bl.a. för bästa regi, manus och foto. Aktörerna fick inga statyetter, men både Clift och Winters var nominerade.
Betyg: 4/5






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar