24 augusti 2014

So Proudly We Hail (1943)

Huvudroller: Claudette Colbert, Paulette Goddard, Veronica Lake, George Reeves
Regissör: Mark Sandrich
Producent: Mark Sandrich
Manus: Allan Scott, delvis baserat på självbiografin I Served On Bataan av Juanita Hipps
Musik: Miklós Rózsa
Foto: Charles Lang
Studio: Paramount Pictures
Premiär: 22 juni 1943
Svensk titel: Vi hälsa livet

Ett drama som handlar om andra världskriget, inspelat under andra världskriget.
So Proudly We Hail berättar om en grupp sjuksköterskor i amerikanska armén, stationerade på Filippinerna i det tidiga skedet av kriget. Filmen är till viss del baserad på en självbiografi skriven av armésköterskan Juanita Hipps, som tjänstgjorde just där och då.
Krigets hemska realiteter och fasor skildras ingående, men stor plats i filmen får även sjuksköterskornas olika kärleksrelationer till arméns tjänstgörande män. Emellanåt blir det en sorts balansgång mellan dramatisk hyperrealism och sentimental romantik. Oftast funkar det. En smula gammal hederlig patriotism är förstås inbakad också... (Men märk, och märk väl: USA fick ge upp Filippinerna till Japan, och mängder av amerikanska (och filippinska) krigsfångar fick sätta livet till. Kriget rasade för fullt, det fanns anledningar till att japaner inte var populära i USA vid denna tid, och skäl till att spela på patriotiska strängar.)
Claudette Colbert spelar gruppens befäl och hon är som alltid mycket bra. Den som sett henne i enbart komedier måste här slås av hur mångsidig hon var, hon bär sin huvudroll i detta drama med bravur. Paulette Goddard (Oscarsnominerad!) får representera de mer äppelkindade och komiska inslagen, men hon är också bra. Veronica Lake gör en mindre roll, men hennes insats är stark och intensiv och lämnar ett markant avtryck.
Ibland blir det lite hurtigt, men som helhet är det en bra film. Väldigt fint foto, måste också påpekas.
Paulette Goddard blev en stor filmstjärna på 40-talet (som barn var hon fotomodell för kläder, och senare syntes hon på Broadway). Hon hade den kvinnliga huvudrollen i Modern Times (1936) av Charlie Chaplin (för övrigt hennes make 1936-1942) och märktes även i filmer som exempelvis dramakomedin The Women (1939, med Norma Shearer, Joan Crawford och Rosalind Russell), Chaplins The Great Dictator (1940), äventyret Reap the Wild Wind (1942, med Ray Milland och John Wayne) och musikalen Star Spangled Rhythm (1943).
Betyg: 4/5




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar