13 augusti 2014

Lauren Bacall avliden

Det är inte så många av dem som fortfarande är i livet, de klassiska Hollywoodstjärnorna från den gyllene eran. Lauren Bacall var en av de sista. Och nu är hon också borta.
Hon avled efter en stroke i sitt hem i New York City igår, 89 år gammal.
Lauren Bacall slog igenom i Hemingwayfilmatiseringen To Have and Have Not 1944, och kom att förknippas med genren film noir, och lyckade samarbeten med Humphrey Bogart (till exempel den ovan nämnda filmen). Hon gifte sig med Bogart 1945 - ett äktenskap som varade fram till hans död 1957. De fick två barn tillsammans. (Hon var senare gift med en annan skådespelare, Jason Robards, ett äktenskap som producerade ett barn.)
Lauren Bacall hade en sensuell och cool utstrålning, och hennes sätt att titta in i kameran med lätt nedböjt huvud kallades "the look". Hennes klädstil blev populär. Hon kunde vara tämligen självlysande på vita duken, och hon hade en förmåga att leverera one-liners som ofta satt som en smäck.
Hon valde sina roller med omsorg, och hennes oberoende och ovilja att ta roller som hon inte gillade gav henne ett rykte om att vara "svår" att jobba med. Eller också kallar man det helt enkelt integritet. Lauren Bacall var ingen kvinna som man bossade med.
Hon var politiskt engagerad och motsatte sig McCarthyismen när den härjade med svartlistningar och annat och hon var en uttalad demokrat i decennier.
Förutom genombrottsrollen så finns en rad filmer med Lauren Bacall som kan rekommenderas - till exempel:
The Big Sleep (1946, film noir med Humphrey Bogart)
Key Largo (1948, också film noir, med Bogart och Edward G. Robinson)
Bright Leaf (1950, drama med Gary Cooper)
How to Marry a Millionaire (1953, komedi med Marilyn Monroe)
Designing Woman (1957, romantisk komedi med Gregory Peck)
Lauren Bacall var verksam som skådespelare ända fram till 2014.
Klicka på följande länkar för att läsa mer om Lauren Bacall i samband med hennes bortgång:






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar