1 augusti 2014

The Palm Beach Story (1942)

Huvudroller: Claudette Colbert, Joel McCrea, Rudy Vallée, Mary Astor
Regissör: Preston Sturges
Producent: Buddy G. DeSylva
Manus: Preston Sturges
Musik: Victor Young
Foto: Victor Milner
Studio: Paramount Pictures
Premiär: 2 november 1942
Svensk titel: Dårarnas paradis

En tämligen lättsam men mycket festlig screwballkomedi av en av mästarna i genren, manusförfattaren/regissören Preston Sturges.
Claudette Colbert och Joel McCrea spelar ett gift par som är drabbade av ekonomiska bekymmer - inte minst han, som är uppfinnare och behöver en ansenlig summa pengar för att kunna förverkliga sin stora idé. Hon bestämmer sig för att ta ut skilsmässa och gifta sig med en miljonär för att ordna fram pengarna. Wild and crazy! Filmen har flera finurliga bottnar som jag inte vill avslöja här (jag försöker verkligen hålla bloggen fri från s.k. spoilers), men klart är att det blir förvecklingar av olika slag. Naturligtvis!
Preston Sturges var lite av en pionjär i det att han både skrev och regisserade sina filmer (en föregångare till exempelvis Woody Allen), och The Palm Beach Story har flera ingredienser som är typiska honom: Det höga tempot och den välskrivna dialogen, inte minst. En del inslag i ett dåraktigt mellanspel är nästan lite väl knäppa, men filmen kör på i stundtals rasande fart och man får liksom bara acceptera en del vansinnigheter. Underhållande är det ju!
Claudette Colbert är som alltid mycket bra, och populärmusikstjärnan Rudy Vallée är skojig som miljonären som hon får på kroken. Mary Astor spelar miljonärens syster och är också bra. Dessvärre är Joel McCrea rätt träaktig och blek som den uppfinnande maken.
En lättsam men rolig komedi om pengar och sex. Huvudsakligen.
Betyg: 3/5



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar