19 augusti 2014

No Man of Her Own (1932)

Huvudroller: Clark Gable, Carole Lombard, Dorothy Mackaill, Grant Mitchell
Regissör: Wesley Ruggles
Producent: Albert Lewis
Manus: Milton Herbert Gropper, Maurine Dallas Watkins, story av Benjamin Glazer, Edmund Goulding, efter romanan No Bed of Her Own av Val Lewton
Musik: W. Franke Harling
Foto: Leo Tover
Studio: Paramount Pictures
Premiär: 15 december 1932
Svensk titel: En man för mig

En romantisk dramakomedi (som har karakteriserats som screwball, men det tycker jag är fel etikett) som blev den enda film som det verkliga (sedermera) äkta paret Clark Gable och Carole Lombard gjorde tillsammans. (De tillhörde olika studior - Gable var knuten till Metro-Goldwyn-Mayer och Lombard till Paramount - och No Man of Her Own blev det enda tillfället då en av skådisarna (Gable) lånades ut till en produktion hos den andra studion.)
Clark Gable spelar en kriminell korthaj i New York som får polisen i hälarna och bestämmer sig för att ligga lågt ute på landet ett tag. Där träffar han av en händelse en uttråkad och äventyrstörstande bibliotekarie (Carole Lombard). De gifter sig (efter att singlat slant om saken) och hon följer med honom till New York, men han försöker dölja för henne hur han tjänar sitt levebröd...
No Man of Her Own är en ganska bra liten film, klart värd att se, men den tuffar liksom på i samma tempo och känsla hela tiden och tar egentligen aldrig riktig fart. Gable och Lombard har god personkemi emellan sig även om det kanske inte direkt slår gnistor. Men de var ju absolut två högst begåvade skådespelare.
De jobbade bra ihop under inspelningen, men båda var gifta (Lombard med en annan stjärna, William Powell) och det var först flera år senare som romansen mellan dem började spira. 1939 gifte de sig och blev ett av Hollywoods mest berömda par. De var gifta till 1942, då Carole Lombard tragiskt omkom i en flygolycka vid Mount Potosi i Nevada. Hon var blott 33 år gammal.
Carole Lombard var en stor filmstjärna - vid 30-talets slut den bäst betalda i Hollywood. Hon blev främst känd för roller i screwballkomedier, till exempel Hands Across the Table (1936, med Fred MacMurray), My Man Godfrey (1936, med dåvarande exmaken William Powell) och Nothing Sacred (1937). Värda att nämna är också dramat Made for Each Other (1939, med James Stewart) och Ernst Lubitsch-satiren To Be or Not to Be (1942) om nazismen och kriget, en film som hade premiär efter hennes död.
Betyg: 3/5





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar