15 augusti 2014

Midnight (1939)

Huvudroller: Claudette Colbert, Don Ameche, John Barrymore, Mary Astor
Regissör: Mitchell Leisen
Producent: Arthur Hornblow, Jr.
Manus: Charles Brackett, Billy Wilder, efter en story av Edwin Justus Mayer, Franz Schulz
Musik: Frederick Hollander
Foto: Charles Lang
Studio: Paramount Pictures
Premiär: 15 mars 1939
Svensk titel: Midnatt

En romantisk screwballkomedi med en samling fina aktörer i de ledande rollerna. Inte minst den personliga favoriten (ja, en av dem - i det klassiska Hollywood fanns många oerhört sevärda skådespelare) Claudette Colbert i huvudrollen.
Hon spelar en arbetslös och utfattig showgirl som hamnar i Paris och där genom en serie händelser och intrikata förvecklingar nästlar sig in i societeten, föreställande en ungersk baronessa. 
Jag vill inte avslöja alla vändningar i historien, mer än att säga som så: Detta är definitivt en film som hamnar i facket "lättsam komedi", och grundstoryn är ju enkel, men den är skriven (bl.a. av mästerregissören Billy Wilder) och gestaltad med lätt och ledig hand och bjuder på nyanser och vindlingar som absolut inte är dussinmässiga, och som höjer filmen över många andra i sin genre och gör den väldigt sevärd och rolig.
Claudette Colbert var perfekt i den här typen av roller, och hennes breda begåvning lyser starkt när det finns välskriven dialog att jobba med. Don Ameche är rolig och bra som en förslagen taxichaffis som korsar hennes väg, och John Barrymore och Mary Astor mycket sevärda som stenrikt gift par ur aristokratin. Särskilt Barrymore bjuder på klockren komik och matchar Colbert perfekt.
Som helhet en mycket bra komedi med stor stjärnglans.
1945 gjordes den i en ny version, kallad Masquerade in Mexico, med Dorothy Lamour i huvudrollen. 2007 meddelades det från Universal Studios att det under 2010 skulle göras ytterligare en version, med Reese Witherspoon i den ledande rollen, men den filmen har man hittills inte sett röken av.
Betyg: 4/5



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar