28 februari 2016

Filmstjärnor i reklam

Så länge det funnits reklam i tidningar, TV och annorstädes så har det funnits filmstjärnor som gjort reklam för saker i tidningar, TV och annorstädes.
Hollywoods klassiska epok är naturligtvis inget undantag. Och därför, eftersom jag gillar att publicera fina och/eller roliga bilder från den här perioden, vid sidan av mina filmrecensioner, så följer här en liten kavalkad med stjärnor i tidningsreklam från då det begav sig.
Om man gör en (helt ovetenskaplig, ska sägas) scanning av utbudet så ser man rätt snabbt att det är en produkt som dominerar relativt starkt: Cigaretter. Det är cigaretter, cigaretter, cigaretter... Något som man nuförtiden självklart känner till, men som ändå får en att hoppa till lite. Det var verkligen hejdlöst vad man promotade rökning. Det var en annan tid, sannerligen...
De kvinnliga stjärnorna gjorde ofta reklam för skönhetsprodukter, tvål och saker till hemmet. Det är inte någon progressiv period vi talar om, direkt. (Därför är det uppiggande att se Joan Crawford i en reklamannons från 1949 för tändstift.)
De manliga motsvarigheternas reklaminsatser var mer blandade.
Men något som skär tvärs över könsgränsen är - ja, ni gissar rätt - cigaretterna.













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar