19 februari 2016

The More the Merrier (1943)

Huvudroller: Jean Arthur, Joel McCrea, Charles Coburn, Richard Gaines
Regissör: George Stevens
Producent: George Stevens
Manus: Richard Flournoy, Lewis R. Foster, Frank Ross, Robert W. Russell, efter novellen Two's a Crowd av Garson Kanin
Musik: Leigh Harline
Foto: Ted Tetzlaff
Studio: Columbia Pictures
Premiär: 13 maj 1943
Svensk titel: Ungkarlsfällan

George Stevens var en mångsidig och ytterst kompetent regissör/producent som kanske är lite bortglömd idag men som gjorde en mängd filmer som räknas som verkliga klassiker. Sång- och dansfilmen Swing Time (1936, med Fred & Ginger, klicka här), äventyret Gunga Din (1939, med Cary Grant, Douglas Fairbanks Jr. och Joan Fontaine), romantiska komedin Woman of the Year (1942, med Katharine Hepburn och Spencer Tracy), dramat A Place in the Sun (1951, med Montgomery Clift, Shelley Winters och Elizabeth Taylor, klicka här) och westernfilmen Shane (1953, med Alan Ladd och Jean Arthur) tillhör de mest bekanta. Snacka om imponerande cv!
The More the Merrier är en av Stevens' lyckade komedier, en film som är klart värd att se. Den har inslag av screwball i sina förvecklingsscener (klicka här), men jag skulle nog ändå klassa den som en tämligen "rak" komedi. (Inte för att det är nåt fel med det!)
Filmen är en munter satir om bostadsbristen i Washington, D.C. under andra världskriget. Jean Arthur spelar en ensamboende (men förlovad, visar det sig) ung kvinna som bestämmer sig för att hyra ut halva sin lägenhet. Hon accepterar något motvilligt en pensionerad miljonär (Charles Coburn, Oscarsberlönad för sin roliga roll) som hyresgäst, men när denne helt frankt börjar hyra ut hälften av sin halva av lägenheten till en ung sergeant (Joel McCrea) så kommer naturligtvis komplikationerna som ett brev på posten.
The More the Merrier är en trivsam komedi som lunkar på i ett behagligt tempo och är befolkad av en pålitlig trio kvalitativa aktörer i de ledande rollerna. En rolig men idag ganska bortglömd film som är värd att upptäcka!
Varför Jean Arthur ska posera lättklädd på affischen är dock lite svårbegripligt. Det känns inte särskilt representativt för filmen.
Betyg: 3/5



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar