30 oktober 2014

Where the Sidewalk Ends (1950)

Huvudroller: Dana Andrews, Gene Tierney, Gary Merrill, Bert Freed
Regissör: Otto Preminger
Producent: Otto Preminger
Manus: Ben Hecht, story av Victor Trivas, Frank P. Rosenberg, Robert E. Kent, efter romanen Night Cry av William L. Stuart
Musik: Cyril Mockridge
Foto: Joseph LaShelle
Studio: 20th Century Fox
Premiär: 26 juni 1950
Svensk titel: Nattens vargar

Dana Andrews och Gene Tierney spelade mot varandra i en rad filmer, bl.a. dramakomedin Tobacco Road (1941) och det mycket sevärda film noir-dramat Laura från 1944 (läs mer här!).
Where the Sidewalk Ends är ett annat av deras samarbeten inom film noir, och bakom kameran fanns samme regissör som gjorde Laura - Otto Preminger.
Andrews spelar en kriminalpolis som försöker skaka av sig arvet från sin kriminelle far, men som sätter krokben för sig själv genom att hela tiden falla till föga för sitt hetsiga och våldsamma temperament. När hans oaktsamhet under en mordutredning orsakar en misstänkts död, så blir det stora problem...
Where the Sidewalk Ends är bra film noir, men den kommer inte upp till samma höjder som den ytterst kvalitativa Laura. Om man ska jämföra verk av samme regissör. Mycket beror väl detta på story och manus; dialogen är visserligen bra och slipad, men historien i sig har en del inslag som helt enkelt inte känns särskilt trovärdiga. Kan man säga utan att för den skull avslöja för mycket för den som inte sett filmen.
På skådespelarsidan är det bättre ställt - inte minst när det gäller Dana Andrews. Han gör en bra rollprestation, med ett djup och en mångfacetterad resonans som inte riktigt hade fallit på plats i Laura, som ju kom sex år tidigare. Gene Tierney är också bra, men inte lika självlysande som i exempelvis ovan nämnda film eller dramat Leave Her to Heaven (läs mer här!). Där var hon å andra sidan fenomenal.
Fotot är fint och musiken minnesvärd och tämligen framträdande.
Den svenska titeln på den här filmen är Nattens vargar. Oklart varför.
Betyg: 3/5



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar