15 oktober 2014

The Blue Dahlia (1946)

Huvudroller: Alan Ladd, Veronica Lake, William Bendix, Howard Da Silva
Regissör: George Marshall
Producent: John Houseman
Manus: Raymond Chandler
Musik: Robert Emmett Dolan, Harry Simeone, Bernie Wayne, Victor Young
Foto: Lionel Lindon
Studio: Paramount Pictures
Premiär: 19 april 1946
Svensk titel: Blå dahlian

Alan Ladd spelar en hemvändande soldat som blir misstänkt för att ha mördat sin hustru, som är otrogen med en nattklubbsägare. Veronica Lake gör rollen som nattklubbsägarens hustru.
The Blue Dahlia är en stilfull film noir med mycket välskriven dialog (för manus står ju faktiskt den begåvade Raymond Chandler). Filmen är från en period då denna genre blomstrade, och utgör ett fint smakprov på denna stil inom den cinematografiska konsten. The Blue Dahlia lunkar på i ett perfekt (inte för högt) tempo, och även om den kanske börjar lite försiktigt och trevande så tar den sig om inte annat i samma ögonblick som Veronica Lake gör entré.
Alan Ladd och Veronica Lake gjorde en rad filmer tillsammans, och personkemin känns otvungen och bra när de samsas om den vita duken. Ladd kunde emellanåt upplevas som aningen torr i jämförelse med många andra manliga stjärnor från samma era, men när han parades ihop med Lake så funkade han bra.
Förutom The Blue Dahlia så gjorde Ladd och Lake till exempel film noir-succéerna This Gun for Hire (1942, efter romanen A Gun for Sale av Graham Greene) och The Glass Key (också 1942, efter en roman av Dashiell Hammett) ihop.
Alan Ladd är väl idag kanske mest ihågkommen för sin roll i västernklassikern Shane (svensk titel: Mannen från vidderna) från 1953, där han spelade mot Jean Arthur.
En anledning till att Ladd och Lake parades ihop på vita duken var att hon var en av få kvinnliga stjärnor som var kortare än honom. (Ladd var knappt 170 cm lång, och Lake 151 cm.) Det var ju - och är väl kanske fortfarande - helt barockt att föreställa sig att en kvinnlig huvudrollsinnehavare skulle vara längre än sin manlige motpart...
Betyg: 3/5



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar