24 februari 2014

Mr. Deeds Goes to Town (1936)

Huvudroller: Gary Cooper, Jean Arthur, George Bancroft, Lionel Stander
Regissör: Frank Capra
Producent: Frank Capra
Manus: Robert Riskin, efter novellen Opera Hat av Clarence Budington Kelland
Musik: Howard Jackson
Foto: Joseph Walker
Studio: Columbia Pictures
Premiär: 16 april 1936
Svensk titel: En gentleman kommer till stan

Frank Capra var en av den gyllene Hollywoodepokens mest kända och erkända filmskapare, mannen bakom exempelvis It Happened One Night med Clark Gable och Claudette Colbert, Mr. Smith Goes to Washington med James Stewart och Jean Arthur, Arsenic and Old Lace med Cary Grant, It's a Wonderful Life (som varit jul-TV-tradition i USA i många år nu) med James Stewart och Donna Reed och State of the Union med Spencer Tracy och Katharine Hepburn.
Inte sällan hade Capras populära komedier en idealistisk ton och ett moraliskt och socialt patos, och Mr. Deeds Goes to Town (där Capra f.ö. vann en Oscar för bästa regi) är inget undantag.
Filmen utspelar sig under Stora Depressionen. Gary Cooper spelar Longfellow Deeds, en vanlig man i den lilla (fiktiva) staden Mandrake Falls, Vermont. Deeds får plötsligt ärva 20 miljoner dollar av en avliden släkting. Han blir uppsökt av advokaterna som sköter dödsboet, och följer med dem till New York City för att ta emot pengarna. Här blir Deeds snart en kändis - 20 miljoner dollar var en hiskelig massa pengar under Stora Depressionen - och alla har en åsikt om honom och hur han bör spendera eller investera pengarna. Longfellow Deeds förblir den han är - en stillsam man från en lantlig liten stad, en man som till stor del försörjer sig på att författa gratulationskortspoesi och spelar tuba på sin lediga tid. Hans anspråkslösa, okonstlade person och det sätt på vilket han till slut bestämmer sig för att spendera pengarna på får honom att närapå bli klassad som sinnessjuk.
Gary Cooper är fantastiskt bra i den här filmen. Med små, känsliga medel spelar han Longfellow Deeds; hans gestaltning är varmhjärtad och lågmäld och han gör denna dramakomedi till en rörande och intagande historia. Jean Arthur är också mycket bra som en cynisk skjutjärnsreporter som får till uppdrag att följa Deeds varje steg och rapportera om honom till de sensationslystna tidningsläsarna.
Jag älskar Mr. Deeds Goes to Town. En varm, rolig och charmig film som känns angelägen trots att det är nästan 80 år sedan den gjordes.
Betyg: 4/5





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar