14 februari 2014

An Affair to Remember (1957)

Huvudroller: Cary Grant, Deborah Kerr, Richard Denning, Neva Patterson
Regissör: Leo McCarey
Producenter: Leo McCarey, Jerry Wald
Manus: Delmer Daves, Donald Ogden Stewart och Leo McCarey efter en historia av Leo McCarey och Mildred Cram
Musik: Hugo Friedhofer
Foto: Milton Krasner
Studio: 20th Century Fox
Premiär: 2 juli 1957
Svensk titel: Allt om kärlek

Vad kan väl passa bättre på Alla Hjärtans Dag än att skriva om en film som har kallats för den mest romantiska som gjorts?
An Affair to Remember från 1957 är verkligen en romantisk komedi i ordets bästa bemärkelse.
Cary Grant och Deborah Kerr spelar en man och en kvinna som möts ombord på en atlantkryssare som är på väg från Europa till New York. De blir förälskade, men de är båda romantiskt involverade på varsitt håll, och deras kärlek är omöjlig... Eller? Ja, det är väl kanske inte så svårt att lista ut svaret på den frågan.
Hur som helst, detta är en mycket bra film som värmer ända in i hjärteroten. Och ett tips är att ha en näsduk redo fram emot slutet. (Det vet väl förresten alla som har sett Sleepless in Seattle, där An Affair to Remember refereras till å det flitigaste.)
Samma historia gjordes av samma regissör redan 1939, då som Love Affair - med Irene Dunne och Charles Boyer i huvudrollerna.
Det är en fröjd att se Cary Grant och Deborah Kerr i denna film. Deras samspel är klockrent och mångfacetterat, både i de romantiska scenerna och de komiska ordväxlingarna - där dessa förstklassiga aktörers tajming är perfekt. Detta är två stjärnor med verklig lyskraft.
Betyg: 4/5



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar