16 februari 2014

Heaven Can Wait (1943)

Huvudroller: Don Ameche, Gene Tierney, Charles Coburn, Laird Cregar
Regissör: Ernst Lubitsch
Producent: Ernst Lubitsch
Manus: Samson Raphaelson, efter pjäsen Birthday av Leslie Bush-Fekete
Musik: Alfred Newman
Foto: Edward Cronjager
Studio: 20th Century Fox
Premiär: 11 augusti 1943
Svensk titel: Himlen kan vänta

Första gången jag stötte på namnet Don Ameche var när jag på 80-talet såg den fenomenala komedin Trading Places (på svenska Ombytta roller) med bl.a. Eddie Murphy, Dan Aykroyd och Ralph Bellamy (en annan veteran, som exempelvis spelat mot Cary Grant och Rosalind Russell i His Girl Friday från 1940).
Don Ameche fick en storartad comeback på vita duken på äldre dar i och med denna Trading Places - en nytändning i karriären som varade till hans bortgång 1993 och toppades genom en Oscar för bästa manliga biroll i science fiction-succén Cocoon från 1985.
Men innan dess hade han såklart haft en lång karriär som började i mitten av 30-talet och som inkluderade film, radio, TV och Broadway.
Heaven Can Wait handlar om den nyss avlidne Henry van Cleve som fått audiens hos Djävulen ("His Excellency") för att denne ska avgöra om van Cleve ska stanna hos honom eller få komma till himmelriket. Filmen är sålunda en tillbakablick på Henry van Cleves liv och gärning.
Detta är en lättviktig komedi, men samtidigt välspelad och underhållande. Bland de större rollerna är Ameche bra, men Gene Tierney som hans hustru Martha lite blekare. Charles Coburn som Henrys farfar är rolig, och Laird Cregar i den mindre rollen som Djävulen klart minnesvärd.
Att notera är att svenska Signe Hasso har en biroll i filmen.
Betyg: 3/5



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar