4 maj 2015

To Be or Not to Be (1942)

Huvudroller: Carole Lombard, Jack Benny, Robert Stack, Stanley Ridges
Regissör: Ernst Lubitsch
Producent: Ernst Lubitsch
Manus: Melchior Lengyel, Edwin Justus Mayer
Musik: Werner R. Heymann, Miklós Rózsa
Foto: Rudolph Maté
Studio: United Artists
Premiär: 6 mars 1942
Svensk titel: Att vara eller icke vara

Det här blev Carole Lombards sista film; den hade premiär två månader efter hennes tragiska bortgång i en flygolycka vid Mount Potosi, Nevada. Hon blev endast 33 år gammal.
To Be or Not to Be gjordes av den mycket duktige och stilsäkre tysk-amerikanske regissören, producenten och manusförfattaren Ernst Lubitsch. En herre som också skapade sådana klassiker som musikalkomedin The Love Parade (1929, hans första ljudfilm - med Maurice Chevalier och Jeanette MacDonald), romantiska komedin Trouble in Paradise (1932, med Miriam Hopkins), den satiriska romansen Ninotchka (1939, med Greta Garbo), The Shop Around the Corner (1940, ytterligare en romantisk komedi, med James Stewart) och komedin Heaven Can Wait (1943, tidigare omskriven här på bloggen, med Don Ameche och Gene Tierney).
To Be or Not to Be utspelar sig under andra världskrigets början och handlar om en teaterensemble i det av nazisterna ockuperade Warszawa. Aktörerna använder sig av sina skådespelarförmågor för att lura tyskarna i en spännande och satirisk spionhistoria. Carole Lombard och Jack Benny spelar det äkta paret Tura, ensemblens stora stjärnor.
Den här filmen är en blandning av genrer, och en mycket lyckad sådan. Förutom att vara en effektiv och väldigt rolig antinazistisk satir, så är den också ett spännande krigsdrama med ett humanistiskt budskap och politiskt patos. Manuset är bra genomarbetat och välskrivet, och filmen har ett fint val av aktörer i passande roller. Som helhet en väldigt bra och sevärd film som verkligen kan rekommenderas!
Jack Benny var en populär komiker (och klassisk violinst!) som uppträdde inom vaudeville, radio, TV och på vita duken. Han var känd för sin komiska tajming och hans otaliga radio- och TV-program under 1930-70-talen har influerat senare tiders sitcom-genre.
Bland hans filmer, förutom denna, så kan man nämna musikalen Broadway Melody of 1936 (1935) och komedierna Charley's Aunt (1941, med bl.a. Anne Baxter) och George Washington Slept Here (1942).
En berömd och mer sentida ny version av To Be or Not to Be är förstås den roliga filmen (med samma titel) från 1983 med Mel Brooks och Anne Bancroft i huvudrollerna.
Betyg: 4/5






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar