8 maj 2015

Heaven Knows, Mr. Allison (1957)

Huvudroller: Robert Mitchum, Deborah Kerr
Regissör: John Huston
Producenter: Buddy Adler, Eugene Frenke
Manus: John Huston, John Lee Mahin, efter en roman av Charles Shaw
Musik: Georges Auric
Foto: Oswald Morris
Studio: 20th Century Fox
Premiär: 13 mars 1957
Svensk titel: Vem vet, Mr Allison

Deborah Kerr var en förstklassig skådespelare som gjorde sina roller med stilfull och självklar säkerhet. Hon arbetade inom både teater, film och TV och i Hollywood fick hon tack vare sin accent (hon var av brittisk härkomst, född i Skottland) ofta framträda som eleganta, reserverade och jordnära engelska damer, även om hennes begåvning sträckte sig betydligt längre än så.
Bland hennes Hollywoodfilmer från den klassiska eran kan nämnas Quo Vadis (1951, ett episkt historiskt drama med bl.a. Robert Taylor och Peter Ustinov), From Here to Eternity (1953, ett krigsdrama där Kerr gör en klassisk kysscen på en strand med Burt Lancaster), The King and I (1956, musikal med bl.a. Yul Brynner) och den romantiska snyftaren An Affair to Remember (1957, med Cary Grant).
I Heaven Knows, Mr. Allison spelar Deborah Kerr och Robert Mitchum två strandsatta på en ö i södra Stilla Havet under andra världskriget. Hon gör rollen som en nunna som blivit kvar vid en övergiven bosättning med ett kapell, och han är en amerikansk marinsoldat som flyter iland på ön på en räddningsflotte. De är utlämnade åt varandra, men det visar sig snart att japanska militärstyrkor tar ön i besittning. Filmen blir således både ett relations- och krigsdrama.
Filmen är helt fokuserad på sina två huvudaktörer, övriga personer blir endast figuranter som inte uppfattas som regelrätta karaktärer överhuvud taget. Så det blir nästan som en sorts kammarspel. Kerr och Mitchum är trygga val av regissör John Huston, de är alltid sevärda, men trots en del dramatik så griper filmen aldrig tag riktigt. Historien får svårt att engagera, tycker jag. Manuset gör jämförelser och drar paralleller mellan marinkåren och katolska kyrkan men det känns mest konstruerat.
Det är ingen dålig film, man kan absolut se den för skådespelarna i huvudrollerna, men det hela blir liksom lite ljummet.
Betyg: 2/5







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar