16 mars 2015

Room Service (1938)

Huvudroller: Groucho, Chico och Harpo Marx, Lucille Ball, Ann Miller
Regissör: William A. Seiter
Producent: Pandro S. Berman
Manus: Morrie Ryskind, Glenn Tryon, Philip Loeb, efter en pjäs av Allen Boretz, John Murray
Musik: Roy Webb
Foto: J. Roy Hunt
Studio: RKO Radio Pictures
Premiär: 30 september 1938
Svensk titel: Panik på hotellet

Room Service var den tredje långfilmen som bröderna gjorde som trio, utan lillbrorsan Zeppo, som var med i de fem första filmerna och därefter bytte karriär och blev en mycket framgångsrik mekanisk uppfinnare och teateragent.
Det här är också den enda av brödernas långfilmer som inte skrevs direkt för dem. Room Service var från början en pjäs, med samma namn, som hade premiär på Broadway 1937.
Den är inte lika galen som övriga Marxfilmer, och mer koncentrerad rent fysiskt. Det känns liksom att den ursprungligen var en teaterpjäs.
Groucho spelar teaterproducenten Gordon Miller, som försöker sätta upp en pjäs (uppbackad av den mystiske finansiären Zachary Fisk) och samtidigt undvika att bli vräkt från sitt hotellrum (som han inte har råd att betala för). Chico och Harpo spelar hans båda medhjälpare (Harpo med det fantastiska namnet Faker Englund).
Filmen utspelar sig till allra väsentligaste delen i ett och samma hotellrum, och detta kommer sig naturligtvis av att storyn från början skrevs för teaterscenen. 
Room Service saknar den klassiska, anarkistiska Marxkänslan, men är ändå en väldigt rolig, fokuserad och sevärd film. Galna inslag saknas inte - en av de mest minnesvärda scenerna är den där Harpo inne på hotellrummet jagar en livs levande kalkon med ett baseballträ.
Lucille Ball gör här en tidig roll; hon blev ju sedermera under 1950-talet en stor TV-stjärna.
Betyg: 3/5




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar