12 mars 2015

Dumbo (1941)

Röster: Edward Brophy, Verna Felton, Cliff Edwards, Herman Bing
Regissörer: Ben Sharpsteen, Norman Ferguson, Wilfred Jackson m.fl.
Producent: Walt Disney
Manus: Otto Englander, Joe Grant, Dick Huemer, efter en storyline av Helen Aberson, Harold Pearl
Musik: Frank Churchill, Oliver Wallace
Studio: Walt Disney Productions, RKO Radio Pictures
Premiär: 31 oktober 1941
Svensk titel: Dumbo

Vad sägs om den här övergången då? Från en film om bombflygare under andra världskriget till en film om en flygande elefant. Helt crazy.
Dumbo var Disneys fjärde animerade långfilm i ordningen, och den är en av deras kortaste filmer överlag. Den klockar in på dryga timmen.
Filmen handlar om den lille cirkuselefanten Jumbo Jr., som blir mobbad på grund av sina väldigt stora öron och får öknamnet Dumbo. Hans mamma blir kedjad i en låst vagn efter att hon försvarat sin pojke när han blivit illa behandlad, och Dumbos ende vän när mamman inte längre kan vara vid hans sida är musen Timothy, som gör allt han kan för att hjälpa och stå upp för den lille elefanten. Historien tar en vändning när det visar sig att Dumbo tack vare sina stora öron faktiskt kan flyga! Han blir naturligtvis cirkusens huvudattraktion.
Det här är en väldigt snäll, rar och ömsint film som värmer och berör. Animeringen är förstås av yppersta klass och både fantasifull och rolig. Man bör ha en näsduk till hands - berättelsen om Dumbo är hjärteknipande och stundtals oerhört rörande.
Filmens svaga del är det sega avsnitt där Timothy och Dumbo hallucinerar efter att råka dricka vatten uppblandat med champagne. Det är flummigt psykedeliskt och passar dåligt in i helheten, och är dessutom för långt.
Elefantens sidekick Timothy är väl inte en klassisk figur på samma sätt som exempelvis Jiminy Cricket i Pinocchio, men han är ändå kul och charmig. Ett gäng kråkor som också hjälper Dumbo är även de väldigt festliga.
Humorn är en stor del av vad som gör Dumbo sevärd; flera scener - inte minst med de stroppiga övriga elefanterna (förutom Dumbos mamma, då) på cirkusen - bjuder på ren och skär slapstick.
Och lille Dumbo själv måste ju vara en av Disneys sötaste, mest bedårande figurer.
Betyg: 3/5




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar