28 februari 2015

Suspicion (1941)

Huvudroller: Joan Fontaine, Cary Grant, Nigel Bruce, Sir Cedric Hardwicke
Regissör: Alfred Hitchcock
Producent: Alfred Hitchcock, Harry E. Edington
Manus: Samson Raphaelson, Joan Harrison, Alma Reville, efter romanen Before the Fact av Francis Iles
Musik: Franz Waxman
Foto: Harry Stradling Sr.
Studio: RKO Radio Pictures
Premiär: 14 november 1941
Svensk titel: Illdåd planeras?

Cary Grant gjorde fyra filmer tillsammans med Alfred Hitchcock, och det här var den första. De övriga var Notorious (1946, med Ingrid Bergman), To Catch a Thief (1955, med Grace Kelly) och den mästerliga North by Northwest (1959, med Eva Marie Saint).
Joan Fontaine spelade i två filmer av Hitchcock, denna och Rebecca (med Laurence Olivier) som kom året innan. Hon belönades med en Oscar för sin rollprestation i Suspicion, och blev således den enda skådespelare som vunnit en sådan i en Hitchcockfilm.
Joan Fontaine gör här rollen som en kvinna som gifter sig med en charmerande playboy (Grant, vem annars?) som sedermera visar sig vara en oansvarig och lögnaktig spelmissbrukare. Hans affärspartner dör plötsligt under mystiska omständigheter, och hustrun börjar misstänka sin make...
Det här är en rappt berättad, psykologisk thriller som börjar ganska banalt men tar sig efter hand. Man förstår egentligen inte varför de båda gifter sig - ja, historien känns väl enkel inledningsvis, men spänningen stiger allt eftersom, och kvalitén på filmen likaså. Hitchcock har absolut gjort bättre filmer, men jag vill ändå rekommendera den. Inte minst med tanke på Joan Fontaine, som är bra.
Hon var en klart lysande stjärna under 1940-talet, då hon förutom nämnda titlar gjorde fint ifrån sig i filmer som t.ex. de romantiska dramerna The Constant Nymph (1943, med Charles Boyer), Jane Eyre (1943, med Orson Welles) och Letter from an Unknown Woman (1948).
Joan Fontaine gick ur tiden så sent som 2013, vid en ålder av 96 år. (Hon var yngre syster till Olivia de Havilland, som i högsta grad fortfarande är i livet, 98 år gammal vid dags dato.)
Betyg: 3/5



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar