16 februari 2015

Easy Living (1937)

Huvudroller: Jean Arthur, Edward Arnold, Ray Milland, Luis Alberni
Regissör: Mitchell Leisen
Producenter: Arthur Hornblow, William LeBaron
Manus: Preston Sturges, efter en story av Vera Caspary
Musik: Ralph Rainger, Leo Robin m.fl.
Foto: Ted Tetzlaff
Studio: Paramount Pictures
Premiär: 7 juli 1937
Svensk titel: Pappa har en väninna

En finfin screwballkomedi från det (åtminstone ur Hollywoodperspektiv) härliga 30-talet, författad av en av giganterna inom genren - Preston Sturges.
Den stormrike bankmannen J. B. Ball (Edward Arnold) tröttnar på sin familjs extravaganta vanor och kastar ut en av sin hustrus dyra pälsar från balkongen. Pälsen landar på den fattiga Mary Smith (Jean Arthur), som dras in i familjens förehavanden och misstas för att vara den kände bankmannens älskarinna.
Det här är en mycket rolig och snyggt ihopsnickrad screwballkomedi. Easy Living är ledigt och flyhänt berättad och tuffar på i god och säker stil, gjord av ett begåvat gäng. Man kan ju påpeka att det gjordes smått kopiösa mängder av den här typen av rullar under Hollywoods guldår, och det är väl sant, men därmed inte sagt att det inte är bra filmer. För det är det ju. Rackarns bra och underhållande filmer.
Jean Arthur i centrum är klockren med sin naturliga och okonstlade spelstil och sin sympatiska utstrålning, och hon utgör en fin kombo tillsammans med Ray Milland (som spelar bankmannens son). Hejdlöst rolig är dessutom Luis Alberni, som gör en galen hotellägare med hysterisk och smått suspekt dialekt av oklart sydeuropeiskt snitt.
Jean Arthur var en mycket duktig och sevärd skådespelare som även kan ses i bl.a. Frank Capras tre klassiker Mr. Deeds Goes to Town (1936, med Gary Cooper), You Can't Take It With You (1938, med James Stewart) och Mr. Smith Goes to Washington (1939, också med Stewart), samt krigstidskomedin The More the Merrier (1943, med Joel McCrea) och västernfilmen Shane (1953, med Alan Ladd).
Shane blev hennes sista film. Hon kom senare att göra en mindre skådespelarcomeback både på scen och i TV, och jobbade sedermera även som dramalärare.
En av hennes elever vid Vassar College var en ung Meryl Streep.
Betyg: 3/5




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar