2 februari 2015

Pinocchio (1940)

Röster: Cliff Edwards, Dickie Jones, Christian Rub, Walter Catlett
Regissörer: Ben Sharpsteen, Hamilton Luske m.fl.
Producent: Walt Disney
Manus: Ted Sears, Otto Englander, Webb Smith m.fl. efter barnboken The Adventures of Pinocchio av Carlo Collodi
Musik: Leigh Harline, Paul J. Smith, Oliver Wallace
Studio: Walt Disney Productions, RKO Radio Pictures
Premiär: 23 februari 1940
Svensk titel: Pinocchio

Det här var Disneystudions andra animerade långfilm i ordningen, efter framgången med mästerverket Snow White and the Seven Dwarfs 1937. Även om Pinocchio inledningsvis inte var någon kassasuccé att tala om, så har den i efterhand höjts till skyarna och räknas numera som en av Disneys bästa animerade filmer.
Pinocchio är baserad på en italiensk barnbok skriven av Carlo Collodi. Pinocchio är namnet på en pojkdocka som tillverkas av träsnidaren Geppetto. Pinocchio trollas till liv av en blå fé, efter att Geppetto sett en fallande stjärna och önskat att dockan var en livs levande pojke. Fén lovar Pinocchio att han ska bli en riktig pojke om han lovar att vara modig, ärlig och osjälvisk. Hon utser också syrsan Jiminy Cricket (Benjamin Syrsa, ni vet) till att vara Pinocchios "samvete". Filmen skildrar sedan alla de äventyr som Pinocchio hamnar i under sina försök att bli en riktig pojke.
Det här är en suveränt animerad, rolig, spännande och rörande film som hade som tydlig ambition att lära barn värdet av hårt arbete, ärlighet och sunda ideal.
Animationen, till exempel av vatten, skuggor, rök och mekaniska maskiner, var revolutionerande för sin tid och än idag mycket imponerande.
Pinocchio är en fin saga som bjuder på det mesta, inte minst humor och charm. Men den är också otäck på sina håll, så de minsta barnen bör se filmen tillsammans med någon vuxen. Det är för övrigt passande då jag tycker att Pinocchio kan ge behållning för hela familjen.
Jiminy Cricket är en av Disneys charmigaste karaktärer - klok, rolig och munter och dessutom utrustad med en mycket fin sångröst... Rösten tillhörde Cliff Edwards, som ju naturligtvis också framförde filmens stora musikaliska slagnummer, den ljuvliga "When You Wish Upon A Star".
Ovan nämnda sång fick en Oscar, precis som själva filmmusiken.
Betyg: 4/5





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar