2 december 2014

Hold Your Man (1933)

Huvudroller: Jean Harlow, Clark Gable, Stuart Erwin, Dorothy Burgess
Regissör: Sam Wood
Producenter: Sam Wood, Bernard H. Hyman
Manus: Anita Loos, Howard Emmett Rogers, efter en story av Anita Loos
Musik: Nacio Herb Brown, Arthur Freed
Foto: Harold Rosson
Studio: Metro-Goldwyn-Mayer
Premiär: 30 juni 1933
Svensk titel: Du skall bli min!

Jean Harlow fick en kort levnad men det var en intensiv sådan. Hon slog igenom med dunder och brak 1931 och när hon dog av (förmodad) njursvikt 1937 var hon blott 26 år gammal men räknades då som en av de största Hollywoodstjärnorna.
Hennes platinablonda lockar blev berömda och kopierade, och hon förärades epitet som idag har ikonisk status; blond bombshell och platinum blonde.
Hennes genombrottsfilm var en romantisk komedi med just titeln Platinum Blonde (1931) och hon var en stor succé hos publiken, inte minst för sitt utseendes skull... Kritikerna var inte särskilt imponerade - inledningsvis i sin karriär på vita duken sågs Harlow som tämligen endimensionell i sina roller. Men hennes popularitet hos biobesökarna höll i sig och med tiden blev hennes roller alltmer sammansatta och hennes skådespelartalang, inte minst den komiska, klart uppenbar.
Hon spelade ofta mot Clark Gable, Spencer Tracy och William Powell (som hon var förlovad med i två år) och ett antal av hennes filmer räknas numera som klassiker. Lägg exempelvis märke till Red Dust (1932, romantisk dramakomedi med Clark Gable och Mary Astor), dramakomedin Dinner at Eight (1933, med John och Lionel Barrymore), komedin Wife vs. Secretary (1936, med Clark Gable, Myrna Loy och James Stewart i en tidig roll) och screwballkomedin Libeled Lady (1936, med William Powell, Myrna Loy och Spencer Tracy).
Hold Your Man är ett romantiskt drama med en del komiska inslag. Det är den tredje filmen av sex totalt som Jean Harlow och Clark Gable gjorde tillsammans, och de utgör ett sevärt och personkemiskt mycket lyckat team på vita duken. De var också goda vänner privat.
Harlow spelar Ruby, som faller för smågangstern Eddie (Gable). I en misslyckad utpressningskupp så råkar han döda den man som de ska blåsa; Eddie flyr fältet och Ruby hamnar på uppfostringsanstalt, och här visar det sig bl.a. att hon är gravid.
Inledningsvis tar aktörernas komiska talanger stor plats, men ju längre filmen lider desto mer utrymme ges till Harlow. Hennes karaktär blir mer och mer nyanserad och sammansatt och det utvecklar sig till en fin och lite gripande rollprestation. (Och en snabb och effektiv vänsterkrok har hon dessutom!)
Clark Gable är bra som alltid, men Hold Your Man är till största delen Jean Harlows film.
Titeln är tagen från en sång som figurerar i flera av scenerna.
Betyg: 3/5







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar