9 september 2014

Gentleman's Agreement (1947)

Huvudroller: Gregory Peck, Dorothy McGuire, John Garfield, Celeste Holm
Regissör: Elia Kazan
Producent: Darryl F. Zanuck
Manus: Moss Hart, baserat på en roman av Laura Z. Hobson
Musik: Alfred Newman
Foto: Arthur C. Miller
Studio: 20th Century Fox
Premiär: 11 november 1947
Svensk titel: Tyst överenskommelse

Elia Kazan var en oerhört framgångsrik och rosad regissör med både Hollywood och Broadway som arbetsplats. Han var med och grundade den inflytelserika Actors Studio, han hjälpte fram en rad duktiga skådespelare till ära och berömmelse, och vann under sin långa karriär bl.a. tre stycken regi-Oscars. 1952 befläckades hans anseende av att han namngav påstådda kommunistsympatisörer under förhör med House Committee on Un-American Activities, vid den tid då den ökända svartlistningen existerade i Hollywood.
Men ingen kan förneka att han gjorde en rad fantastiska filmer, ofta med ett starkt socialt patos eller budskap kring frågor som engagerade honom. Några titlar särskilt värda att nämna är naturligtvis Tennessee Williams-filmatiseringen A Streetcar Named Desire (1951, med Marlon Brando och Vivien Leigh), On the Waterfront (1954, med Brando) och East of Eden (1955, med James Dean, efter John Steinbecks roman). Och Gentleman's Agreement, då.
Gregory Peck spelar en tidningsreporter som får i uppdrag att skriva en artikelserie om antisemitism i det amerikanska samhället. Hans upplägg blir att själv utge sig för att vara jude, för att se hur han blir bemött. Det han möter både skrämmer och upprör honom.
Ämnet var kontroversiellt när filmen kom ut, men icke desto mindre väldigt viktigt, inte minst med andra världskriget i mycket färskt minne. Och idag, sorgligt nog, fortfarande ett aktuellt ämne.
Filmen (som belönades med tre Oscarsstatyetter, för bl.a. bästa film och regi) är välskriven, välspelad och sevärd. Gregory Peck är som alltid mycket bra, och han har sällskap av en rad fina aktörer i de övriga huvudrollerna.
Titeln Gentleman's Agreement syftar till den antisemitiska "tysta överenskommelse" (även den svenska titeln) som finns i den konservativa miljön kring en av karaktärernas familj och vänner.
Betyg: 4/5



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar