23 juli 2016

Mutiny on the Bounty (1935)

Huvudroller: Clark Gable, Charles Laughton, Franchot Tone, Herbert Mundin
Regissör: Frank Lloyd
Producenter: Frank Lloyd, Irving Thalberg
Manus: Talbot Jennings, Jules Furthman, Carey Wilson, efter en roman av Charles Nordhoff, James Norman Hall
Musik: Herbert Stothart, Nat W. Finston
Foto: Arthur Edeson
Studio: Metro-Goldwyn-Mayer
Premiär: 8 november 1935
Svensk titel: Myteri

En maffig äventyrsfilm som - föga förvånande - utspelar sig till havs.
Filmen är baserad på en roman med samma namn, skriven av Charles Nordhoff och James Norman Hall. Denna roman var den första i en trilogi som handlar om myteriet ombord på det brittiska handelsfartyget HMS Bounty. (De andra två böckerna i trilogin heter Men Against the Sea och Pitcairn's Island.) Fartyget och myteriet var i högsta grad verkliga, och huvudkaraktärerna likaså, men både boken (böckerna) och filmen tar sig frikostiga friheter med återskapandet av historien. (Konstnärlig frihet, heter det ju faktiskt.) Jag bryr mig dock inte om att gräva i detta, jag fokuserar på filmen och inget annat.
HMS Bounty avseglar 1787 från England till Tahiti, där man ska samla in plantor från brödfruktträdet, vilka ska fraktas till Antillerna. Charles Laughton spelar fartygets befälhavare, kapten Bligh - en grym och sadistisk ledare som inte drar sig för att dela ut fysiska bestraffningar mot mannarna i den hårt hållna besättningen. Clark Gable gör rollen som fartygssekonden Fletcher Christian, som till slut leder manskapet i myteriet mot Bligh och hans närmaste underhuggare.
Filmen blev en stor framgång då den kom, vilket känns förståeligt; den är flyhänt regisserad av Frank Lloyd och är befolkad av en rad mycket kompetenta aktörer som jobbar med en välskriven dialog, den är mustig, grym och medryckande och (delvis) inspelad i miljöer som då det begav sig måste ha setts som väldigt exotiska - bl.a. Franska Polynesien och södra Stilla havet.
Clark Gable är, som nästan alltid, väldigt bra och passande i sin hjälteroll, med sin kraftfulla och maskulina utstrålning och starka karisma, men det är den suveräne karaktärsskådespelaren Charles Laughton som stjäl föreställningen. Han agerar med en stor och varierad palett till sitt förfogande och är väldigt övertygande när han axlar sin osympatiske karaktär.
Även i de mindre rollerna finns det ett flertal duktiga aktörer.
Mutiny on the Bounty är ytterligt spännande och sevärd! Belönad med en Oscar för Bästa film.
Betyg: 4/5






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar