5 april 2015

My Darling Clementine (1946)

Huvudroller: Henry Fonda, Victor Mature, Linda Darnell, Cathy Downs
Regissör: John Ford
Producent: Samuel G. Engel
Manus: Samuel G. Engel, Winston Miller, efter en story av Sam Hellman, baserad på romanen Wyatt Earp: Frontier Marshal av Stuart N. Lake
Musik: Cyril Mockridge, David Buttolph
Foto: Joseph MacDonald
Studio: 20th Century Fox
Premiär: 3 december 1946
Svensk titel: Laglöst land

Wyatt Earp (1848-1929) är en legendarisk och högst verklig person från den epok i amerikansk historia som populärt brukar kallas vilda västern. Han var bl.a. sheriff i staden Tombstone i Arizona, där hans och hans bröders uppgörelse med det laglösa Clantongänget vid stallet O.K. Corral blivit mytomspunnet och källa till en rad populärkulturella skapelser. (Klicka här för att läsa mer om Wyatt Earp.)
Det har inte minst gjorts en hel hög med filmer om honom och revolverstriden vid O.K. Corral. Exempelvis kan nämnas Frontier Marshal (1939, med Randolph Scott som Earp), Wichita (1955, med Joel McCrea), Gunfight at the O.K. Corral (1957, med Burt Lancaster som Earp och Kirk Douglas som dennes vapendragare John "Doc" Holliday), Doc (1971, ur dennes perspektiv, med Harris Yulin som Doc och Stacy Keach som Earp), Tombstone (1993, med Kurt Russell och Val Kilmer) samt Wyatt Earp (1994, med Kevin Costner och Dennis Quaid).
I My Darling Clementine, som brukar räknas som en av mästaren John Fords finaste westernfilmer, är det den mångsidige (och en av mina personliga favoriter) Henry Fonda som spelar Earp. Victor Mature, som ofta fick göra hårdkokta roller, gör en bra Doc Holliday.
Filmen tar sig en del friheter med den verkliga historien - man uppfann t.ex. kvinnliga karaktärer som inte existerade i verkligheten, och gjorde Earp och hans bröder till cowboys, vilket de aldrig var - men det spelar mindre roll tycker jag. Här finns massor av förtjänster och kvaliteter ändå.
My Darling Clementine är en finfin western. Tempot är lugnt men aldrig segt, Joseph MacDonalds foto är helt makalöst (man kan faktiskt se filmen bara för detta!) och huvudrollsinnehavarna mycket bra. Henry Fonda gör sin Wyatt Earp med stillsam och säker pondus. Fonda var en aktör som kunde spela med en så självklar auktoritet, en så ledig säkerhet. Det såg liksom otvunget ut.
Filmen i allmänhet och fotot i synnerhet bygger upp en suggestiv stämning som blir helt tillfredsställande för åskådare som gillar denna klassiska genre.
Betyg: 4/5




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar