14 januari 2015

The Searchers (1956)

Huvudroller: John Wayne, Jeffrey Hunter, Vera Miles, Natalie Wood
Regissör: John Ford
Producent: Cornelius Vanderbilt Whitney
Manus: Frank S. Nugent, efter en roman av Alan Le May
Musik: Max Steiner, Stan Jones
Foto: Winton C. Hoch
Studio: Warner Bros.
Premiär: 13 mars 1956
Svensk titel: Förföljaren

En berömd western från det årtionde som ibland kallats för genrens finaste - 1950-talet. Jag är ingen expert på westerns (även om jag alltid varit ganska svag för dem) så jag kan inte bedöma den saken, men faktum är ju att det gjordes en hel drös sevärda westernfilmer under det decenniet: Rio Grande (1950, av John Ford, med John Wayne och Maureen O'Hara), Bend of the River (1952, av Anthony Mann, med James Stewart), Shane (1953, med Alan Ladd och Jean Arthur) och Gunfight at the O.K. Corral (1957, med Burt Lancaster och Kirk Douglas) är bara några exempel.
Jag har hittills inte skrivit om särskilt många westerns här på bloggen... ja, det är väl bara en: High Noon från 1952 (ja, ni känner igen årtiondet). (Den går att läsa om ifall ni klickar här.) Fler westernfilmer kommer dock att dyka upp här framöver, det kan jag lova.
The Searchers handlar om hur en veteran från amerikanska inbördeskriget (John Wayne, vem annars?) ger sig ut i vildmarken tillsammans med sin adoptivbrorson (Jeffrey Hunter) för att rädda sin brorsdotter (Natalie Wood) som tillfångatagits av indianer.
John Wayne var väl ingen stor skådespelare, men han hade sin egen utstrålning och han var bra på att spela - ja, John Wayne-karaktärer. Kärva, egensinniga hårdingar som kunde visa godhet mot de som förtjänade det. Eller brutalitet mot övriga. Jag förenklar, jag är medveten om det, men John Wayne var ingen James Stewart om man säger så.
Här finns också det gammalmodiga sättet på vilket man skildrar indianer. Kort sagt: Tämligen endimensionellt.
John Ford sa i en intervju för tidningen Cosmopolitan 1964: "There's some merit to the charge that the Indian hasn't been portrayed accurately or fairly in the Western, but again, this charge has been a broad generalization and often unfair. The Indian didn't welcome the white man... and he wasn't diplomatic... If he has been treated unfairly by whites in films, that, unfortunately, was often the case in real life. There was much racial prejudice in the West."
The Searchers har blivit ordentligt rosad genom åren för att vara en av de bästa westerns som gjorts. Jag har svårt att se detta. Den har episka ambitioner - det är ju en John Ford-film, gudbevars - men jag tycker den är rätt seg. Den upprepar sig, och drar ut på historien lite väl långt. Dessutom spretar den betänkligt, med exempelvis en rad inslag av komedi som helt enkelt inte är särskilt lyckade. 
Fotot är dock väldigt fint, och John Waynes rolltolkning har faktiskt sina förtjänster. Det finns glimtar och nyanser i hans spel som funkar utmärkt bakom den kärva, tuffa ytan.
Flera av birollerna är befolkade av duktiga aktörer; nämnas bör den alltid sevärde John Qualen som spelar en granne till huvudkaraktärernas familj. Han hade förmågan att göra även den minsta av roller minnesvärd och ytterst trovärdig.
Men som helhet är The Searchers en ganska tråkig historia. John Ford har gjort andra, mycket bättre filmer.
Betyg: 2/5




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar