18 januari 2015

Chained (1934)

Huvudroller: Joan Crawford, Clark Gable, Otto Kruger, Stuart Erwin
Regissör: Clarence Brown
Producent: Hunt Stromberg
Manus: John Lee Mahin, Albert Hackett, Frances Goodrich, efter en story av Edgar Selwyn
Musik: Herbert Stothart
Foto: George Folsey
Studio: Metro-Goldwyn-Mayer
Premiär: 1 september 1934
Svensk titel: Det underbara äventyret

Clark Gable har ju kallats "The King of Hollywood", och för Joan Crawford har epitetet "The Queen of Hollywood" ibland figurerat. Åtminstone under 1930-talets första hälft var det nog ingen som skulle protesterat mot ett dylikt smeknamn; vid denna period var Crawford otroligt framgångsrik och populär.
Gable och Crawford spelade tillsammans i åtta filmer (hon var hans favoritmotspelerska - vilket inte säger lite, "The King" lirade ju mot de flesta av de bästa): Kriminaldramat Dance, Fools, Dance (1931), romantiska Laughing Sinners (1931), dramat Possessed (1931), musikalen Dancing Lady (1933), romantiska dramat Chained (1934), dramakomedin Forsaking All Others (1934), komedin Love on the Run (1936) och slutligen dramat Strange Cargo (1940).
I Chained spelar Crawford en älskarinna till en äldre, gift man. Dennes hustru vägrar gå med på skilsmässa då hon konfronteras med makens affär, och älskarinnan ger sig av på en kryssning till Sydamerika. Där träffar hon en ranchägare (Gable) som hon blir förälskad i. Hennes känslor för den gifte mannen har emellertid inte slocknat, och när han får ut sin skilsmässa ställs allt på sin spets...
Det här är en ganska kort långfilm, blott 74 minuter, och det känns mer som en novellfilm - även när det gäller själva storyn. Jag upplever det tyvärr som att man gjort det lite för lätt för sig; man drar inte historien så många varv som man borde kunna göra, det hela blir liksom lite för enkelt. Med detta par i huvudrollerna (och Otto Kruger som också är utmärkt som den gifte mannen) borde det ha gjorts mer raffinerat.
Men det är ju ändock så att Crawford och Gable är ett fullgott skäl att se filmen. De var smått magiska ihop; se till exempel den berömda scenen i swimmingpoolen tidigt i filmen för att bevittna ett lysande prov på deras personkemi.
Kuriosa: Denna film var den första av åtta där Joan Crawford jobbade ihop med fotografen George Folsey. Han hade ett sätt att ljussätta hennes scener som hon gillade; hon ansåg helt enkelt att denna ljussättning lyfte fram hennes skönhet på ett perfekt vis.
Betyg: 3/5




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar