2 juni 2014

It Happened One Night (1934)

Huvudroller: Clark Gable, Claudette Colbert, Walter Connolly, Roscoe Karns
Regissör: Frank Capra
Producenter: Frank Capra, Harry Cohn
Manus: Robert Riskin, efter novellen Night Bus av Samuel Hopkins Adams
Musik: Howard Jackson, Louis Silvers
Foto: Joseph Walker
Studio: Columbia Pictures
Premiär: 22 februari 1934
Svensk titel: Det hände en natt

It Happened One Night var den första film att vinna Oscars i alla de fem tyngsta kategorierna; bästa film, regi, manus, manliga huvudroll och kvinnliga huvudroll. Den här screwballkomedin var ensam om denna bedrift ända tills One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975, svensk titel Gökboet) och senare The Silence of the Lambs (1991, svensk titel När lammen tystnar) upprepade den.
Storyn är enkel men effektiv i typisk screwball/romantisk komedi-anda: En bortskämd ung kvinna ur societeten (Claudette Colbert) rymmer från sin dominante far, och träffar en råbarkad (i jämförelse, åtminstone) tidningsreporter (Clark Gable). Deras möte utvecklar sig till en regelrätt road movie och gissa ifall den unga kvinnan förälskar sig i reportern?
It Happened One Night är en mycket bra och rolig komedi som på många sätt känns som en stiltypisk föregångare till många av den mer moderna tidens romantiska komedier med, låt säga, en Meg Ryan eller en Julia Roberts eller en Hugh Grant i huvudrollen. Om den är värd sina fem Oscars är väl svårt att säga, men man förstår att den var en stor succé när det begav sig.
De två huvudrollsinnehavarna är naturligtvis den största behållningen. Gable och Colbert var lysande komediskådespelare, men en stor vinning här är att de även var skickliga dramatiska aktörer. De båda stjärnornas bredd och begåvning ger filmen en mångfacetterad och minnesvärd resonans och nyans.
Idag är nog Claudette Colbert inte alls lika känd eller ihågkommen som Clark Gable, men hon var en begåvad skådespelare (kanske framför allt i komiska roller) och ett stort namn på sin tid. 1938 och 1942 var hon den mest inkomstbringande filmstjärnan i Hollywood. Hon medverkade i mer än 60 filmer under sin karriär; förutom It Happened One Night, så kan man nämna screwballkomedierna Midnight (från 1939, med Don Ameche och John Barrymore) och The Palm Beach Story (från 1942, i regi av Preston Sturges) samt det historiska krigsdramat (med handlingen förlagd till amerikanska revolutionen) Drums Along the Mohawk (från 1939, med Henry Fonda).
Betyg: 4/5




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar