7 juni 2014

From Here to Eternity (1953)

Huvudroller: Burt Lancaster, Montgomery Clift, Deborah Kerr, Frank Sinatra
Regissör: Fred Zinnemann
Producent: Buddy Adler
Manus: Daniel Taradash, efter en roman av James Jones
Musik: George Duning
Foto: Burnett Guffey
Studio: Columbia Pictures
Premiär: 5 augusti 1953
Svensk titel: Härifrån till evigheten

Ett fint och väldisponerat ensembledrama som utspelar sig på och kring en militärbas på Hawaii under månaderna som leder fram till den japanska attacken mot Pearl Harbor i december 1941. Vi får följa tre soldater - spelade av Burt Lancaster, Montgomery Clift och Frank Sinatra - och deras olika öden, deras relationer till över- och underordnade och de kvinnor som kommer i deras väg.
Montgomery Clift spelar nykomlingen Prewitt - en ung soldat som gjort sig ett namn som boxare men som lagt handskarna på hyllan efter att han skadat en motståndare allvarligt. På basen försöker de övertala honom att återuppta boxningen, men när han vägrar så blir han utstött och utsatt för systematisk pennalism. Burt Lancaster spelar en sergeant som först ogillar Prewitt för dennes oberoende attityd, men efterhand tar honom under sina vingars beskydd. Lancasters sergeant är å sin sida involverad i en farlig kärleksaffär med hustrun (Deborah Kerr) till en överordnad. Frank Sinatra spelar en vän till Prewitt, en snabbpratande italienare med kort stubin och dåligt spritsinne.
Alla skådespelarna i huvudrollerna är mycket bra - särskilt Clift och Sinatra imponerar. Det här blev Frank Sinatras genombrott som skådespelare. Som sångare var han ju etablerad sedan länge, men nu började det gå upp för folk att han även kunde agera. (From Here to Eternity var dock långt ifrån hans första större roll - han hade tidigare bl.a. gjort den romantiska komedin It Happened in Brooklyn och musikalfilmerna Take Me Out to the Ball Game och On the Town, båda med Gene Kelly.) Han belönades med en birolls-Oscar för denna film, och kritikerna var imponerade. Sinatra skulle komma att göra många prisade insatser på vita duken framöver; han spelade heroinist i The Man with the Golden Arm 1955 (med Kim Novak) och han rosades för ytterligare en roll i en James Jones-filmatisering - Some Came Running från 1958 (med Dean Martin och Shirley MacLaine). Till exempel.
From Here to Eternity belönades med åtta Oscars. Förutom Sinatra så fick även Donna Reed en birollsstatyett, och filmen kammade bl.a. hem priset för bästa film och bästa regi.
Det här är framför allt skådespelarnas film, tycker jag. Och allra mest Montgomery Clifts, som vid den här tiden gick från klarhet till klarhet. Bakom sig hade han filmer som Red River, The Heiress och A Place in the Sun. Framför honom låg exempelvis Raintree County, Lonelyhearts och The Misfits. En mycket duktig, känslig skådespelare.
Men som sagt, hela ensemblen imponerar. Och även i birollerna finns bra aktörer; Donna Reed har redan nämnts, och vid sidan av mindre bekanta ansikten så dyker Ernest Borgnine och Jack Warden upp.
Betyg: 4/5



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar