18 juni 2014

Carefree (1938)

Huvudroller: Fred Astaire, Ginger Rogers, Ralph Bellamy, Luella Gear
Regissör: Mark Sandrich
Producent: Pandro S. Berman
Manus: Allan Scott, Ernest Pagano
Musik: Irving Berlin, Victor Baravalle
Foto: Robert De Grasse
Studio: RKO Radio Pictures
Premiär: 2 september 1938
Svensk titel: Vi ses igen

Carefree var den åttonde filmen som Fred och Ginger spelade in tillsammans. Den skulle under 1939 följas av The Story of Vernon and Irene Castle (deras sista för RKO), därefter gjorde de ingen gemensam film förrän comebacken tio år senare, 1949 års The Barkleys of Broadway för Metro-Goldwyn-Mayer.
I Carefree spelar Fred Astaire en psykiater som får i uppdrag av en vän (Ralph Bellamy) att "bota" dennes blivande fru (Ginger Rogers) som tvekar inför det stundande bröllopet. Naturligtvis faller läkare och patient för varandra...
Detta är lättsam underhållning, en blandning av komedi och romantik, såklart dans och lite sång. De musikaliska numren är inte lika minnesvärda som i exempelvis Swing Time, men "I Used to Be Color Blind" är anmärkningsvärd så tillvida att den innehåller den första egentliga filmkyssen mellan Fred och Ginger. Tidigare hade de på vita duken endast småpussats eller bara antytt kyssar. Kan ju vara intressant att veta för den som gillar att hålla reda på sånt.
De komiska inslagen och scenerna tar ordentligt med plats i Carefree:
Fred Astaire bjuder på ett elegant och roligt dansnummer där han tar hjälp av en golfklubba och ett antal golfbollar (snygg swing, Fred!), och Ginger Rogers får överhuvud taget gott om utrymme att visa upp sina komiska talanger i ett antal festliga och/eller dråpliga scener.
En lättuggad och kravlöst underhållande liten film.
Betyg: 3/5




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar