6 maj 2014

The Big Sleep (1946)

Huvudroller: Humphrey Bogart, Lauren Bacall, John Ridgely, Martha Vickers
Regissör: Howard Hawks
Producent: Howard Hawks
Manus: William Faulkner, Leigh Brackett, Jules Furthman, baserat på en roman av Raymond Chandler
Musik: Max Steiner
Foto: Sidney Hickox
Studio: Warner Bros.
Premiär: 23 augusti 1946
Svensk titel: Utpressning

En spännande film noir med - bland annat - mycket välskriven dialog.
Privatdetektiven Philip Marlowe (Humphrey Bogart) anlitas av en pensionerad, rik general för att hjälpa till att nysta i och reda upp hans yngsta dotters spelskulder. Detektiven finner sig dock snart indragen i ytterligare uppdrag inom samma familj, genom den äldre dottern (Lauren Bacall) som kontaktar honom. Intrigen tätnar snabbt och det hela utvecklar sig till en komplicerad historia.
Vars alla vindlingar det är en smula krångligt att hänga med i, måste sägas. 
Men även om en eller ett par av storyns vändningar skulle gå en förbi, så kan väl ingen missa att bli fullständigt intagen av det suveräna samspelet mellan Bogart och Bacall. I stor utsträckning är The Big Sleep deras show och egentligen ingen annans.
De träffades under inspelningen av Ernest Hemingway-filmatiseringen To Have and Have Not (1944), och gifte sig året därpå. Deras personkemi på vita duken är mot bakgrund av detta naturligtvis ingen överraskning. Emellanåt känns deras samspel nästan för bra, som att de så att säga leker sina roller. Men missförstå mig rätt - The Big Sleep är en spännande och bra film. Bogart får bl.a. tillfälle att visa prov på sin komiska talang.
Bogart och Bacall spelade tillsammans även i Dark Passage (en film noir från 1947), samt John Hustons drama Key Largo (med Edward G. Robinson) från 1948. De gjorde också TV-filmen The Petrified Forest med Henry Fonda 1955.
Lauren Bacall (f. 1924) är för övrigt en av de sista stora stjärnorna från Hollywoods gyllene era som fortfarande är i livet. Här har hon sällskap av bl.a. Kirk Douglas (f. 1916) och Olivia de Havilland (f. 1916).
Betyg: 4/5




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar