12 maj 2014

Monkey Business (1931)

Huvudroller: Groucho, Chico, Harpo och Zeppo Marx, Rockliffe Fellowes, Thelma Todd
Regissör: Norman Z. McLeod
Producent: Herman J. Mankiewicz
Manus: S. J. Perelman, Will B. Johnstone
Musik: John Leipold
Foto: Arthur L. Todd
Studio: Paramount Pictures
Premiär: 7 november 1931
Svensk titel: Fyra fräcka fripassagerare

Detta var brödernas tredje film, och den första som inte var baserad på någon av deras Broadwayproduktioner.
Marxbröderna spelar här fyra fripassagerare ombord på en lyxkryssare, där de både röjer runt på sedvanligt manér samt blir indragna i en uppgörelse mellan två rivaliserande gangstergäng. Både Zeppo och Groucho (nåja...) bidrar på varsitt håll dessutom med en smula romantik.
Det här är en tidig Marx av fint märke. Man kastas direkt in i galenskaperna och det finns inga onödiga pauser eller långrandigheter. Just detta är en av filmens största förtjänster; bröderna staplar skämt, vitsiga dialoger och rena rama dåraktigheter på varann, det går liksom inte att värja sig. (Inte för att man skulle vilja, för den delen.) Det är en typisk karakteristik för deras tidiga, mest anarkistiska filmer: De tutar och kör så det ryker.
Men där det faktiskt finns lite annat, där hittar Chico och Harpo mycket underhållande scener vid pianot respektive harpan. Som de i princip alltid har tid för. Men ibland får man intrycket av att de vid sina instrument bara går på autopilot. Dock inte i Monkey Business - här är dessa scener väldigt charmiga.
Deras tredje film i ordningen, som sagt, och här hade de verkligen hittat sitt varumärke.
Betyg: 4/5



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar