29 maj 2016

En mycket känd skylt

Bland alla kända och berömda landmärken (Frihetsgudinnan, Empire State Building, George Washington-monumentet, Niagarafallen, Mount Rushmore, Golden Gate-bron...) i det stora landet i väster måste väl den anslående skylten på Hollywoods kullar vara ett av de allra mest kända och berömda.
Skylten, vars bokstäver mäter 14 meter på höjden, byggdes 1923 som HOLLYWOODLAND (se bilder nedan) och var då en del av en reklamkampanj som skulle locka nya invånare till området. Byggandet av skylten gick på 21 000 dollar (ca 300 000 dollar idag). Ursprungligen var det tänkt att den endast skulle sitta uppe ett och ett halvt år, men på grund av dess popularitet fick den vara kvar.
1949 tog man bort delen "LAND" för att skylten bättre skulle representera själva det geografiska området och inte bara vara en relik från ett svunnet, specifikt projekt.
Hollywoodskylten fick dock lida av dåligt, eller inget, underhåll och allmänt förfall. Belysningen av den prioriterades inte, och träet och plåten den var gjord av sågs inte efter.
På 1970-talet mådde skylten riktigt uselt (se femte bilden nedan), och 1978 startade Playboy-skaparen Hugh Hefner en insamlingskampanj för att den skulle restaureras. Nio givare skänkte nästan 28 000 dollar (dåtidens penningvärde) vardera, och Hollywoods (distriktets) handelskammare byggde nu en ny skylt av stål som vilade på ett betongfundament.
Hollywoodskylten fick därmed nytt liv och har idag självklar status som amerikansk ikon och symbol för drömmen om ära och berömmelse "vid filmen".
Skylten har genom åren varit föremål för både vandalisering och upptåg. Även ond bråd död: På hösten 1932 klättrade skådespelaren Peg Entwistle upp på H:et och tog sitt liv genom att hoppa från det.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar