31 oktober 2015

A Star Is Born (1937)

Huvudroller: Janet Gaynor, Fredric March, Adolphe Menjou, May Robson
Regissör: William A. Wellman
Producent: David O. Selznick
Manus: William A. Wellman, Robert Carson, Dorothy Parker, Alan Campbell
Musik: Max Steiner
Foto: W. Howard Greene
Studio: United Artists
Premiär: 20 april 1937
Svensk titel: Hollywood

Den första versionen av en story som filmats flera gånger; även 1954 med Judy Garland och James Mason (den kanske mest kända upplagan) och 1976 med Barbra Streisand och Kris Kristofferson.
En ung kvinna från landet tillbringar all sin tid på biograferna och drömmer om att komma in vid filmen (som det så fint hette på den tiden). Med ekonomisk hjälp av sin mormor reser hon till Hollywood för att pröva lyckan. Det blir inte lätt, men hennes väg korsas av en rumlande, alkoholiserad manlig skådespelare vars karriär och stjärna oundvikligen är på väg neråt. Hon får chansen att spela mot honom, och snart är det hon som är det största dragplåstret av de två. De gifter sig och vi får följa hur hennes stjärna lyser allt starkare medans hans blir svagare och svagare och till slut slocknar helt.
Det här är ett drama där Hollywood skildras både cyniskt/ironiskt och romantiskt, och även om manuset bitvis gör det lite för lätt för sig så är det en sevärd film. Långt ifrån något mästerverk, men den har helt klart sina förtjänster. Framför allt i form av de bägge huvudrollsinnehavarna, Janet Gaynor och Fredric March, som båda två är bra. March kunde vara intensiv och nedtonad på en och samma gång på ett ganska coolt vis, om man får uttrycka sig lite folkligt, och Gaynor är trovärdig som kvinnan från landet som behåller sin naturliga ärlighet trots berömmelsens strålglans.
Fotot är i färg, vilket inte var helt vanligt 1937, och belönades med en Oscar, precis som manuset. Den senare statyetten känns, som sagt, kanske inte helt klockren.
Men, men. Som helhet är filmen helt okej! Med viss guldkant, tack vare sina stjärnor.
Betyg: 3/5



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar