Regissör: Henry King
Producenter: Darryl F. Zanuck, Kenneth Macgowan
Manus: Sonya Levien, Lamar Trotti, efter en story av Niven Busch
Musik: Sidney Clare, Lew Pollack
Foto: J. Peverell Marley
Studio: 20th Century Fox
Premiär: 6 januari 1938
Svensk titel: In Old Chicago
Chicago under andra hälften av 1800-talet var inte bara USA:s utan världens snabbast växande stad; mellan 1870 och 1900 gick man från ca 300 000 invånare till 1,7 miljoner. 1871 brann närapå hela staden ner i en enorm brand: 300 människor dog, 18 000 byggnader förstördes och ca 100 000 människor (med andra ord, en tredjedel av stadens invånare) blev hemlösa. Detta blev startskottet för en restauration av Chicago, som dittills huvudsakligen bestått av träbyggnader. (Även gatorna och trottoarerna var av trä.) Staden blev USA:s centrum för modern arkitektur, och födelseplatsen för skyskraporna. (Home Insurance Building stod färdig 1884, Tacoma Building 1889 och Rand McNally Building 1890, exempelvis.)
Chicago fick under 1800-talets mitt också ett rykte om sig för att vara en stökig och sedeslös stad. Inflyttningen av soldater var stor efter inbördeskriget, saloonerna var åtskilliga och alkoholen flödade i vad som av många ansågs vara ett moraliskt förfall.
In Old Chicago utspelar sig innan och under den stora branden, och handlar om två bröder, Dion och Jack O'Leary (spelade av de klassiska charmörerna Tyrone Power och Don Ameche), och deras kamp med både varandra och olika rivaler om makten/borgmästartiteln i staden. Alice Faye gör rollen som en eftertraktad och karismatisk varietésångerska och Alice Brady (Oscarsbelönad!) framträder mycket minnesvärt som brödernas mor.
Branden upptar filmens sista 20 minuter, och dessa scener är dramatiska och mycket spektakulära. När In Old Chicago hade premiär i januari 1938 så var den en av de mest påkostade filmer som någonsin gjorts.
Som film betraktad så är den klart sevärd. Den har vissa episka ambitioner, men stannar väl av i detta en bit in i historien. Riktigt påkostat är det som sagt, och man bjuds på flera s.k. masscener som är lyckade. Aktörerna passar bra i sina roller och man dras snabbt in i historien.
Man lyckas dessutom ganska bra med att återskapa en känsla av hur stämningen och atmosfären kan ha upplevts i "det moraliska förfallets Chicago".
Förutom Alice Brady, så fick även regiassistenten Robert Webb en Oscar. (För övrigt en Oscarskategori som inte längre finns.)
Betyg: 3/5
Betyg: 3/5
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar