Regissör: David Miller
Producenter: Mary Pickford, David Miller
Manus: Mac Benoff, Frank Tashlin, efter en story av Harpo Marx
Musik: Ann Ronell
Foto: William Mellor
Studio: United Artists
Premiär: 12 oktober 1949
Svensk titel: Sardinmysteriet
Det här var den sista produktionen för vita duken som bröderna Marx gjorde tillsammans, och som film betraktad är den lätt glömd.
Love Happy var från början tänkt som en Harpo Marx-film (Harpo deltog i arbetet med filmens manus), utan inblandning av Groucho och Chico, men när Chico väl kommit med så vägrade finansiärerna att ställa upp med några pengar om inte också Groucho var med. Groucho har sagt att skälet till att bröderna gjorde Love Happy var för att hjälpa Chico att betala sina spelskulder.
Filmen handlar om en kämpande teaterensemble som vill sätta upp en show på Broadway. Harpo och Chico spelar ett par fixare som är involverade med ensemblen. Av en slump får de ett gäng gangsters på halsen, ett gäng som smugglat ett dyrbart diamanthalsband i en sardinburk - en burk som Harpo råkar ta när han är ute och snattar mat till teaterensemblen. Groucho gör en (mindre än vanligt) roll som en privatdetektiv som anlitas för att finna halsbandet.
Love Happy är en blek Marxfilm. Bröderna återupprepar skämt från sina glansdagar och framför allt Chico och Groucho går på tämligen trött autopilot. Det är kul att Harpo får ta stor plats, men hans spelstil gör att man inte riktigt vet vilken publik filmen egentligen vänder sig till. Barn? Vuxna? Man svävar lite fram och tillbaks. Som publik saknar man anarkismen och ordduellerna mellan Groucho och Chico som kännetecknade deras tidigare filmer.
Anmärkningsvärt är att de tre bröderna inte har en enda scen tillsammans. Ja, Groucho och Chico syns aldrig i bild samtidigt.
De bästa Marxfilmerna ser man gärna om och om igen. Love Happy räcker det att se en gång. Om ens det.
Marilyn Monroe dyker upp i en minimal biroll. Vid den här tiden var hon fortfarande helt okänd.
Betyg: 2/5